Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ev almaya karar vermek ve nihayet ev almak başlı başına çok büyük bir stres kaynağıdır. Parayı biriktirmek ya da kredi çekmek, akabinde eve karar vermek, görüşmeler, alınacak evde karar kılmak ve en sonunda satın almak. Ama bu süreçte çok dikkat edilmesi gereken bir konu var; dolandırıcılara karşı dikkatli olmak. Peki, ev alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ev alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunun en başında, satıcının gerçekten de evin maliki (sahibi) olup olmadığı, tapu senedi istenilerek, tapu dairesinden kontrol edilmelidir. Ayrıca taşınmazın üstünde haciz, ipotek ya da irtifak gibi değer düşürecek bir engel bulunup bulunmadığı da muhakkak sorulmalıdır.

Kat irtifakı ya da kat mülkiyeti kurulmuş bir yer satın alacaksanız muhakkak yönetim planı olup olmadığını kontrol etmenizi öneririz. Taşınmazı satın alırken düzenlenen resmi satış senedinin arkasına yönetim planını yazmanızı ve alt kısmına satıcı tarafından imza atılmasını sağlamanız önem arz etmektedir.

Taşınmazın inşaat projesini mutlaka incelemelisiniz; eğer kanuna aykırı bir düzenleme gerçekleştirilmişse, ilerleyen süreçte belediye ekipleri yüklü miktarlarda ceza yazabilir hatta konutun yıkılmasına bile karar verebilir. Bu da ev alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda en çok dikkat etmeniz gereken şeydir.

Satış protokolü yapılmalı ve satış protokolünün tüm sayfalarına alıcı ve satıcının imzası atılmadan kaparo verilmemelidir. Unutmayın; kaparo %5’i geçmemelidir ve kaparo miktarı sözleşmede yer almalıdır. Satış protokolünde muhakkak ilgili taşınmazın ada, parsel, açık adres bilgileri yer almalıdır.

Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne başvurarak ilgili taşınmazın çevresi kontrol edilmeli, ileride inşa edilebilecek yapılar hakkında ön bilgi alınmalıdır.

Alacağınız taşınmazın üzerinde herhangi bir borç var mı, varsa kimin tarafından ödeneceği satış protokolünde açıkça belirtilmelidir. Bizim önerimiz, bu borçların satıcı tarafından kapatıldıktan sonra alım işleminin yapılması, eğer mümkün değilse, borçlardan satıcının sorumlu tutulduğuna dair maddenin satış protokolünde belirtilmesidir. Elbette anlaşmaya bağlı olarak borçlarla da devir işlemi yapılabilir. Eğer taşınmazın borçsuz olduğu belirtiliyorsa, “borcu yoktur” yazısı istenmesi önem arz etmektedir.

Satıcının ileride çıkabilecek problemlere karşın tüm iletişim adresleri, telefon numaraları alınmalıdır.

Unutmayın;  genelde alıcı, ilgili taşınmazı satın almaktan vazgeçerse kaparo yanar ama satıcı evi satmaktan vazgeçerse, hem kaparoyu geri vermek hem de kaparo bedeli kadar alıcıya ödeme yapar ama satış protokolüne bu konuya ilişkin bir madde eklemeniz faydalı olacaktır.

Unutulmamalıdır ki, taşınmazların satışlarının geçerli olmasının en önemli şartı, satışın, tapu müdürlüğünde yapılmasıdır.

Bu makalemizde sizlere ev alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi aktardık. İlerleyen süreçte yepyeni sorulara kolay ve hızlı çözümler sunmak için makalelerimize devam edeceğiz.

Bir Cevap Yazın