Ev Sahibi Olmak Zor mu?

Herkes ev sahibi olmak ister. Kira ödemek gittikçe daha büyük bir problem haline gelmektedir. Elbette kira ödemelerinin taksitlendirilmesi e-kira tarafından gerçekleştirildiğinden beri bu sorun çözüme bir nebze olsun kavuştu fakat yine de kira ödemek, oldukça zorlayan bir konu. Bu makalemizde sizlere ev satın alırken çekilen kredinin ne tür masraflar çıkarttığını anlatmaya çalışacağız.

Son yıllarda düşen faizler ve uzayan vadeler sebebiyle ev sahibi olmak fikri birçok insanı umutlandırdı.

Ev sahibi olmak isteyenler için kredi almak gerçekten eskiye nazaran daha kolay bir hale geldi, fakat unutmayalım ki iş alınan kredi ile bitmiyor. Yani ödeyeceğimiz tek şey kredi taksitleri değil. Başlangıçta çok cazip geliyor, “100.000 TL kredi kullansam ayda 1.450 TL ödeyerek ev sahibi olabilirim. Zaten 1.000 TL kira ödüyorum neden hala ev sahibi olamıyorum” diyorsunuz.

Evet, gerçekten de kredi çekerek ev sahibi olmak mümkün. Fakat bu noktada bazı noktalara dikkat etmemiz gerekiyor. Dikkat edeceklerimizin en başında ise ev sahibi olmak isteyenler için çıkartılan kredi masrafları geliyor.

Bankaya yapılan başvurunun kısa sürede onaylandığını varsayalım. Her şey hazır diye düşünüyor önce paramızı ve ardından evimizi almaya gideceğimizi zannediyoruz. O anda banka yetkilisi aşağıdaki ödemeleri önümüze çıkartıyor:

  • Dosya Ücreti,
  • Ekspertiz Ücreti,
  • Kredi Tahsis Ücreti,
  • Evrak İnceleme Ücreti…

Bankadan bankaya değişen isimleri olsa da, hemen hemen her banka yukarıdaki ödemeleri kredi çekecek olan kişiden tahsil ediyor.

Parası neyse vermeyi göze alarak ve ev sahibi olmak için kredi ödemelerinizi yapmaya başladınız. Başvurduğunuz bankada hesabınız yok banka size ödemelerinizi yapmanız için bir hesap açıyor. Ödemelerinizi her ay düzenli yapıyorsunuz, fakat dikkat edin gözden kaçırabilirsiniz. Her ay ödemelerinizle birlikte bankasına göre değişen “Hesap İşletim Ücreti” tahsil ediliyor.

Sonuçta ortalama bir geliri olan insanlar için bu iki üç lira çok yüksek rakamlar değil. Ama hatırlayın; başlangıçta ev kredinizi alırken hatırlayın borcunuza karşılık almış olduğunuz evi ipotek ettirmiştiniz. Şimdi borcunuz bitti ve ipoteği kaldıracaksınız,  “İpotek FEK” ücretinizi de ödemeniz gerekiyor.

Unutmayalım yeni bir ev almak, ev sahibi olmak yeni masraflar demektir. Mobilyalarınızı, ev elektroniğini, beyaz eşyalarınızı yenilemek isteyebilirsiniz, her yıl evin vergisini ödeyecek, kiracıyken ev sahibine ödetilen bakım, onarım ve yenileme gibi giderleri siz ödeyeceksiniz.

Emlak vergisi nedir?

Konut kredileri uzun vadeli borçlanma anlamına gelmektedir, almadan önce ciddi bir planlama yapmanızı öneririz. Maliyetlerinin ve masraflarının iyice araştırılması, krediyi ödeme gücünüzün detaylı bir şekilde analiz edilmesi ileride yaşayacağınız sıkıntıların engellenmesini sağlayacaktır.

Bu makale ev sahibi olmak isteyenlerin bilinçli adımlar atmasını sağlayabilmek, ev sahibi olmak isteyen kiracıları bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Sadece ev alırken değil, tüm işlemlerinizde planlamalarınızı ileriye dönük yaparsanız, bu durum sizi birçok problemden kurtaracaktır.

Bir Cevap Yazın