Kat Karşılığı İnşaat Nedir? Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Ülkemizde kentsel dönüşümün olmadığı büyük şehir neredeyse yok denecek kadar azdır. Kentsel dönüşüm demek bir bakıma, eski evlerin yıkılıp tekrar yapılması demek. Bu durumda da maddi gücü yeni ev yapmaya yetmeyen ya da yeni ev yapmak için masrafa girmek istemeyenler müteahhitlerle kat karşılığı olarak anlaşmaktadır. Peki, kat karşılığı inşaat nedir? Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl yapılır?

Kat karşılığı inşaat nedir?

Kat karşılığı inşaat, müteahhite inşaat yapması karşılığı para yerine daire ya da daireler verilmesine denir.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi kimler arasında yapılır?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi müteahhit ve ev sahibi/sahipleri arasında yapılmaktadır. Bu sözleşmede ev sahipleri yapılan inşaat için para yerine daire ya da daireler vereceğini, müteahhitse inşaat karşılığında para yerine daire ya da daireler alacağını belirtir. Kat karşılığı sözleşmeler muhakkak noter huzurunda yapılmalıdır.

Hisseli tapu olması durumunda neye dikkat edilmelidir?

Arsa tapusunun hisseli olması durumunda her hissedarın kat karşılığı inşaat sözleşmesini imzalaması gerekmektedir. Eğer eksik imza varsa, sözleşmeyi imzalamamış olan hisse sahibi inşaatın yapılmasına engel olabilir. Ayrıca izinler esnasında belediye yetkililerince gerekli kontroller sağlanacağı için izin çıkmaz ve kaçak yapılan yapılar yıkılabilir.

Arsa sahiplerinin dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Arsa sahipleri müteahhitlere hisse vermek yerine satış vaadi ile sözleşme yaparsa, kendi haklarını korumak açısından önlem almış olacaktır. Zira hisse vermek demek, tüm kullanım haklarının müteahhite devredilmesi anlamına gelecektir.

Yaptığımız araştırmaya göre kat karşılığı inşaat yaptırmak isteyen arsa sahiplerinin en büyük şikayeti, müteahhitlerin inşaatı zamanında bitirmemesidir. Bunun önüne geçebilmek adına yapılması gereken şey, müteahhite tapuların kademe kademe verilmesi, en baştan verilmemesi olacaktır. Böylece işin gecikmesinin ya da yarım bırakılmasının önüne geçilecektir. En garantili sözleşme biçimi budur; en son oturma izni de alındığında, bağımsız bölümlerin sonuncusu da müteahhite devredilebilir (tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanlarına bağımsız bölüm denir).

Arsa sahiplerinin kira bedelleri ödenecekse, süresiyle ve ödeme tutarıyla sözleşmeye muhakkak eklenmelidir.

Yapılacak sözleşmede temel ruhsatının alınacağı tarih belirtilmelidir. Sözleşmenin uygulanabilir olması ve gecikmemesi için, şartlara uyulmaması durumunda geçerli olacak bir takım cezalar eklenebilir. Eğer mümkünse bir bilirkişiden yardım alarak kullanılacak malzemelerin niteliğini muhakkak sözleşmeye yazmanız önerilir.

Sözleşme yapıldıktan sonra imar planı değişirse fazladan yapılacak olan daire/dairelerin kimin olacağı, inşaat yapılırken üçüncü kişi ya da kişilere verilecek zararların kim tarafından karşılanacağı ve bunlara benzer konular sözleşmeye eklenmelidir.

Kat karşılığı inşaat konusunda sizleri bilgilendirmeye çalıştık. Bu hususta değinmemiz gereken son konu, sözleşmeyi yaparken muhakkak bir inşaat mühendisine ve avukata danışmanız olacaktır.

 

Bir Cevap Yazın