Kiracı Hangi Durumlarda Evden Çıkartılabilir?

Hepimizin bildiği gibi gayrimenkul kiralama işleri hem ev sahibi hem de kiracı açısından sancılı bir sürece dönüşebiliyor. Fakat çekinmeyin… Ev sahibi ile kiracı arasındaki ilişkiler, haklar ve ödeme planları yasalar çerçevesinde belirlenmiştir.  Dolayısıyla ev sahibi hakları ve kiracı hakları, karşılaşacağınız olası sorunlara çözüm üretmek için var. Biz de avukatımızdan onay alarak yazdığımız bu makalemizde, sizlere, kiracı hangi durumlarda ev sahibi tarafından evden çıkartılabilir sorusuna açıklık kazandıracağız.

Yasalara göre kiracı, sebepsiz yere ev sahibi tarafından tahliyeye zorlanamaz. Fakat belirli durumlarda ev sahibi hakları, kiracıyı tahliye etmek zorunda bırakacaktır. 6570 numaralı yasaya göre, ev sahibinin mesken ihtiyacı olması yahut evde tadilat yaptırması hallerinde, ev sahibi tahliye davası açabiliyor.

Ev sahibi hakları çerçevesinde, dava açabileceğiniz birkaç sebep söz konusudur. Bunları şu şekilde toparlayabiliriz:

Kiracı veya eşi, aynı belediye hudutları içinde mesken konut sahibiyse

Eğer kiracı yahut kiracının eşi, ev sahibi olduğunuz mesken gayrimenkulde kiracı olarak oturuyorlarsa ve kiralanan gayrimenkulün bulunduğu belediye sınırları içerisinde, mesken gayrimenkule sahiplerse, ikinci bir koşul öne sürmeden tahliye davası açabiliyorsunuz. Yani yakınlarda kendisine ait bir evi olan kiracı, ev sahibi talep ettiği halde evi boşaltmazsa, ev sahibi hakları tahliye davasının mümkün olduğunu söyler.

Yeniden imar veya inşa, esaslı tamir, tadil, tevsi

Eğer ev sahibi, sahibi olduğu gayrimenkulün tekrardan inşasına yahut değiştirme, büyük çaplı tadilat, değişiklik, genişletme gibi işlemler başlatırsa, kiracı evi boşaltmak zorundadır.  Ancak bu durumda, kira sözleşmesinin bitimini takip eden bir ay içerisinde, dava açılabiliyor.

Ödenmemiş kira bedeli

Ev sahibi haklarına göre, düzenli ödenmeyen kira bedeli de kiracı için tahliye davası açılmasına olanak verebiliyor. Eğer kira ödeyen taraf, düzenli ödeme yapmıyorsa, ev sahibi sene içerisinde 2 kere ihtarname çekme hakkına sahiptir. İki ihtarname sonrasında, tahliye davası açılabiliyor.  Eğer ihtarname çekilmemişse, ev sahibi ile kiracı arasında yapılmış olan kontratın geçerli tarihinin bitmesi beklendikten sonra, bir ay içerisinde doğrudan da dava açılabiliyor.

Tekrar iktisap edecek olan bireyin mesken veya iş yeri ihtiyacı

Eğer içerisinde kiracı olan bir taşınmaz mülkü satın/ miras vb. alırsanız, tahliye için belirli ev sahibi hakları sahibisiniz demektir.  Gayrimenkulün yeni sahibi olarak, eşiniz yahut çocuklarınız için, iş yeri veya mesken olarak kullanmak isteyebilirsiniz. Böyle bir durumda, gayrimenkule sahip olduğunuz tarihten itibaren bir aylık sürede ihtarname çekmeniz gerekmektedir. Bunu takip eden 6 ay tamamlandığında, 1 ay içerisinde dava açabilirsiniz.

İş yeri talebi

Kira anlaşmasının bitmesini takip eden bir ay içinde, bu maddeyi kullanarak, ev sahibi hakları çerçevesinde tahliye davası açılabilir.  Ev sahibi, çocukları yahut eşi için, sahibi olduğu daireyi sanat veya mesleki amaçlarla kullanmak üzere talep etmesiyle bu durum doğuyor.

Yazılı tahliye bildirimi

Söz konusu olan gayrimenkul, kiracı tarafından ev sahibi ile noter huzurunda belge ile taahhüt edilmişse, ev sahibi hakları burada da devreye giriyor. Ev sahibi bir aylık süreç içerisinde icra dairesine başvuru yapmak maksadıyla, sahibi olduğu gayrimenkulün boşaltılmasını talep edebiliyor.

Mesken talebi

Eğer gayrimenkul sahibinin, eşinin yahut çocuklarının mesken ihtiyacı varsa, ev sahibi kiracıdan tahliyesini talep edebiliyor. Kira için yapılan kontratın bitiminden bir ay sonraki zamanda, dava açılabiliyor.

Toparlarsak, ev sahibi hakları doğrultusunda çeşitli sebeplerle, kiracı tahliye etmeye zorlanabiliyor. Hatırlatmakta yarar var; bu tür konularda karşılıklı anlayış ve iyi niyetle uzun bir dava sürecinden ve tatsız durumlardan kurtulmak mümkündür. Lakin karşı taraf art niyetliyse, yasaların kesin ve isabetli bir yaptırım olduğunu bilmek, isabetli olacaktır.

Bir Cevap Yazın