TOKİ Başvurusu Nasıl Yapılır? TOKİ Başvuru Şartları Nelerdir?

TOKİ nedir? TOKİ daireleri nasıl alınır? TOKİ başvuru şartları nelerdir? TOKİ başvuruları nasıl yapılır? Sorularına yanıt arayacağımız makalemizde, TOKİ’den ev almakla alakalı tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

TOKİ (Toplu Konut İdaresi), dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın daire sahibi olmaları amacıyla uygun ücretlere evler yapan kurumdur. TOKİ, tüm illerimizde eşzamanlı olarak konut yapımına devam etmektedir. Böylece hızlı büyüyen nüfusun ihtiyacı olan konutların en kısa sürede tamamlanması amaçlanmıştır. Ülkemiz genelinde birçok vatandaşımızı ev sahibi yapmış, büyük bir açığı kapatmıştır. Elbette TOKİ’den ev alabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Öyleyse TOKİ başvuru şartları nedir? TOKİ daireleri nasıl satın alınır? Gelin beraber inceleyelim.

TOKİ başvuru şartları nelerdir?

TOKİ başvuru şartlarının başında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gelmektedir. Bunun dışında, başvuru yapacağınız il ya da ilçede en az bir yıldır nüfusa kayıtlı olarak yaşamanız, daha önce TOKİ aracılığı ile konut almamış ve kredi kullanmamış olmanız gerekmektedir. Ayrıca birinci dereceden bir yakınlarınızın bir konuda sahip olmaması ve hane halkının maksimum 3.200 TL gelirinin olması şartı aranmaktadır (İstanbul içerisinde gelir şartı 3.700 TL olarak uygulanmaktadır).

Bilmeniz gereken bir önemli detay da, ailenizden yalnızca bir kişinin TOKİ başvurusunda bulunması gerekiyor.

Şehir ve Gazi yakınlarıyla beraber engelli vatandaşlarımıza TOKİ başvuru işlemleri sırasında özel başvuru şansı tanınmaktadır.

Başvuru tarihi itibariyle en az 25 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir.

TOKİ başvuru belgeleri nelerdir?

Elbette öncelikle üzerinde T.C. kimlik numaranızın yer aldığı bir kimlik fotokopisi gerekiyor. Eğer şehit yakınıysanız, hak sahipliği belgesini ilgili kurumlardan temin etmeniz, engelli bir bireyseniz sağlık durumunuzu beyan eden bir heyet raporu sunmanız gerekli. Emekli vatandaşlar içinse, emeklilik kimlik belgesi beyan etme zorunluluğu bulunmaktadır.

TOKİ başvurusu nereye yapılır?

TOKİ başvuruları, satış duyurusu yapıldıktan sonra, ilan edilen bankaya yapılmaktadır.

TOKİ başvurusunda ücret ödenir mi?

Evet. 2016 yılı itibariyle bu ücret 500 TL’ydi. Yalnız ödemeniz, kuradan sonra eğer size ev çıkmadıysa iade edilmektedir.

TOKİ başvurusu sonrası kura işlemi nasıl yapılır?

Kura çekimleri şu sırayla yapılmaktadır;

Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerin konutları,
Engelli Vatandaşlarımızın konut Alma hakkı ve konut belirleme kurası,
Emekli Vatandaşlarımızın Konut Alma Hakkı ve Konut Belirleme kurası,
Diğer başvuru sahiplerinin Konut Alma Hakkı ve Konut Belirleme kurası.

TOKİ başvurusu ile alakalı tüm bilgileri kısa ve yararlı bir şekilde iletmeye çalıştık. Bu makaledeki yer alan bilgilerin ön bilgilenme için yeterli olacağını düşünüyoruz. TOKİ başvuru ile ilgili çok daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki linki tıklamanız yeterli olacaktır.

Toplu Konut İdaresi Resmi Sitesi

 

Bir Cevap Yazın