Kira Sözleşmesi Feshi

Bu makalemizde sizlere kira sözleşmesi feshi ile ilgili bilgi aktarımı sağlayacağız.

Kiralık eve çıkmak, hepimizin bildiği gibi karmaşık bir süreç haline gelebiliyor. Her ne kadar yasalar, ev sahibi ile kiracı arasındaki ilişkiyi güvence ve belirli kurallar bütünüyle disiplin altına alsa da haklarının bilincinde olmayan taraflar için sancılı bir süreç yaşanabiliyor. Sizi temin ederiz ki, endişelenmek yerine yasal haklarınızı bilmeniz daha isabetli olacaktır. Yasal hassasiyetle hazırlanan bu makalemizde sizlere, en sık rastlanan hususlardan birinde bilgi vermek istiyoruz: Ev sahibi vakti dolmadan önce kira kontratı ile alakalı kontrat feshi yapabilir mi?

Kira kontratı belirli maddelere açıklık getirerek, karşılıklı verilen bir sözdür. Genellikle maddeler demirbaşlara zarar verilmemesi, aidat ve faturaların ödenmesi, kiracı kaynaklı olmayan sıkıntıların ev sahibi tarafından giderilmesi ve -makalemizin konusu olan – ev sahibinin ve kiracının belirlenen süre boyunca kiracı – ev sahibi ilişkisine devam etmeleridir. Son maddeden kastedilen şudur: Sözleşmede belirtilen süre boyunca kiracı evden çıkmaz/ ev sahibi kiracıyı evden çıkartamaz. Peki hal böyleyken, ev sahibi hangi durumlarda kira kontratı maddelerine aykırı olarak, kiracısını tahliyeye zorlayabilir mi? Bu mümkündür, ancak aşağıdaki istisnai durumların oluşması gerekmektedir.

Ayrıca okumanız gerekebilir; Günlük ve Haftalık Kiralıklar İçin Yeni Tebliğ

Kira sözleşmesi feshi ile ilgili önemli bilgiler.

  1. Sözleşmede bu hususla alakalı özel maddeler varsa, kontrat feshi mümkündür. Örneğin “Apartmanda ve/ veya komşu ilişkileri çerçevesinde uyulması gereken kurallara, açıkça uyulmuyorsa kira sözleşmesi fesih edilebilir.” gibi bir madde varsa, ev sahibi buradan yola çıkarak kontrat feshi gerçekleştirebiliyor. Söz konusu maddeler çeşitli hususlarda olabiliyor. Dolayısıyla kira kontratı yaparken, hangi durumlarda kontrat feshi yapılabileceğine dair maddeleri çok dikkatli okumak ve gerekirse düzenlemek gerekiyor. Unutmayın, binlerce kiralık ev/ binlerce kiracı var; hiçbir şeye zorunda değilsiniz.
  2. Kontrat süresi bitmeden bir ay önce ihtarname çekerek sözleşmenin yenilenmeyeceğini belirten ev sahibi, sözleşmenin bittiği tarihten sonra yasal olarak kiracısını tahliye ettirebiliyor.
  3. Ev sahibi kira kontratı yaptığı bir kiracının bulunduğu evini, başka birisine sattı diyelim… Bu durumda yeni ev sahibi, kendisinin yahut birinci dereceden akrabalarının mesken, meslek yahut sanat icrası sebebiyle ihtiyacı olduğunu öne sürerek kiracıyı tahliye ettirebilir. Böyle bir durumda kontrat feshi gerçekleşmiş olur ancak bunun da belirli süreleri vardır: Yeni ev sahibi bir ay içerisinde ihtarname ile evin boşaltılmasını talep eder. Bu talepten itibaren kiracının 6 ayı vardır; 6 ay içerisinde evi boşaltabilir. Aksi takdirde, kira kontratı bu durumda kontrat feshi aldığı için, yeni ev sahibi mahkeme ile tahliye tercihinde bulunabilir. Eklemekte yarar var, kiracının aynı belediye hudutları içerisinde bir evi varsa, ev sahibi, ihtarnameye gerek kalmadan tahliye davası açabilmektedir.
  4. Kiracı düzenli olarak kira bedelini ödemiyorsa, sene içerisinde iki adet ihtarname çektirilir. İki ihtarname sonrasında, kira kontratı süresi bitmemişse dahi, kontrat feshi söz konusu olur ve dava açılabilir.

Kira sözleşmesi feshi ile ilgili yukarıdaki şartların oluşması halinde, ev sahibi kiracısını evden, kontrat vakti dolmuşsa bile tahliyesi için dava açabiliyor. Herhangi bir tahliye durumunda avukatınıza başvurmakta yara var, ancak yasal hassasiyeti bulunan sitemizden de yardım, danışmanlık alabilirsiniz.

Kiranızı tahsil etmekte zorlanıyor musunuz? Kiracınıza e-kira.net‘i önerin, ödeme kolaylıkları ile kiralarınız gününde yatsın. Bilgi için tıklayın!

Kira Sözleşmesi Feshi’ için 15 yanıt

  1. Kiralanan bir işyerinde TÜFE yüzde artışuna dayalı bir sözleşme olmasına rağmen sözleşme 3 yılı doldurduğunda mal sahibi rayiç öne sürerek ve emsal göstererek sözleşme artışının üstünde kira artışı isteyebilir mi?

    Beğen

    1. Merhaba,

      Kira artış oranı sözleşmede belirtildiyse, sözleşme üzerinde artış yapılamamaktadır. Fakat, ayrıntılı bir bilgi almak için avukatınızla görüşmeniz önemlidir. Örnek vermek gerekirse, bazı anlaşmazlıklarda açılan davalar için hakimin kararı sözleşmeden farklı olabilmektedir. Bu yüzden avukatınıza danışmanızı öneririz.

      Beğen

  2. Mal sahibine kiralarimi zamanında odeyemedigimden dükkanı boşaltmak ve odeyemedigim kira bedellerini de girerken verdigim peşin kira ve depozito dan düşülerek dükkanı boşaltmak istediğimi söyledim mal sahibim bendeki kira kontratini istiyor ne yapayim

    Beğen

    1. Merhaba, kira kontratınızı geri vermek zorunda değilsiniz. Ev sahibinizle alacaklarına istinaden depozitonuzu kullanmak istediğiniz konusunda uzlaşabilirsiniz. Yine de hukuki olarak durumu anlatıp kira sözleşmenizi gösterebileceğiniz bir danışmana ulaşmanız ve bilgi almanız yararınıza olacaktır.

      Beğen

      1. İlgi alakanız için teşekkür ederim böyle bir danışmanlık alabileceğim bir adres yada telefon numarası varmidir söz konusu kiralik bir işyeri ve malsahibim ısrarla kendisinde de bir nüshası olmasına rağmen bendeki kontratı istemektedir

        Beğen

      2. Merhaba,

        Ne yazık ki yönlendirme yapamamaktayız. Çevrenizdeki bir avukata ya da hukuk sitelerine konu açarak danışabilirsiniz. E-kira olarak, genel bilgilendirme yapmakta, hukuki konularda destek vermemekteyiz.

        Beğen

      3. Yinede bu ilgiden dolayı size gerçekten çok teşekkür ediyorum çok sagolun iyi calismalar

        Beğen

    2. Merhabalar daha öncesinde de belirttiğim gibi mal sahibim ile ödeyemediğim kiralarimi verdigim depozito dan düşülerek dükkanı boşaltmak istediğim konusunda bir türlü uzlaşma sağlayamadım üstüne mal sahibi dukkan anahtarımı benden içinde mallarım olduğu halde almış bulunmakta sürekli eşyaları satmakla ve şahsıma tehdit ederek zor kullanmakta ne yapmalıyım tesekkurler

      Beğen

      1. Merhaba Bülent Bey,

        Bizim bu aşamadan sonra sizi yönlendirmemiz hukuki açıdan doğru olmayacaktır. Konuyu ayrıntılı ve belgelerle görüşebileceğiniz bir avukattan destek almanızı öneririz.

        Beğen

  3. Kolay gelsin ev sahibi ile yaptığım kontrant 1 yıldır ve 1 ay öncesi konrtrat tarihim doldu hala oturmaktayım kontrntta %10 zam yapabileceği yazıo fakat ev sahibi 200 lira zam yaptı %10 luk zamım 60 liraya gelirken birde tehdit ediyor işinize gelmesse çıkın die yoksa elektiriği sutu keserim diyor me yapmalıyım

    Beğen

    1. Merhaba, kira artışı hususunda ev sahibiyle karşılıklı bir çözüm bulmanız gerekmektedir. Eğer çözüm bulamazsanız, detaylı bir şekilde problemi anlatabileceğiniz ve destek alabileceğiniz avukata başvurmanızı öneririz.

      Beğen

  4. Merhabalar ,

    Kirada oturduğum ev yaklaşık 1 ay önce satıldı ve eskı evsahıbı ıle yaptıgım kıra sözleşme suresının dolmasına 3 ay kaldı
    Yeni ev sahibinden henüz bir ihtarnname ya da telefon bile almadım ama anladıgım kadarıyla emlakcısı evı daha yuksek bir bedelle satmak istiyor ya da başkasına daha yuksek bir ücretle kiralamak istiyor.( Kısaca evsahibi evi sadece yatırım amacıyla almış)
    Bu durumda beni evden en erken ne zaman çıkarabilirler ? Borclar kanunu madde 351’e dayanarak sözleşmemin otomatık olarak yenılenme ihtimali olur mu ?

    Çok teşekkürler..

    Beğen

    1. Merhaba, iki ay öncesinden kira sözleşmenizin sonlandığı gün itibariyle yenilenmeyeceğini ev sahibinizin tarafınıza bildirmesi gerekmektedir.

      Beğen

  5. Merhaba 2016 temmuzda evimi kontrat yaparak kiraya verdim fakat simdiye kadar hic kira alamadim kiraya verdikten 3 ay sonra icraya bas vurdum icrakanaliylaihbar cekildigi halde kiracim odeme yapmadi icra dan uzerine kayitli mal mulk olmayinca bir sey alamadik sonra icrahukukmahkemesinde dava actim 3 kere mahkemeye girdigim halde dava 2017 ekime ertelendi bu tearihtede bitmezse ne yapmaliyim emekliyom ve magdurum

    Beğen

  6. 09 11 2015 de 500 lıra kıra ıle ev kıraladım senede 25 tl zam olacak seklınde kontrat yaptık 2016 yılında kontrat yenılemege gerek yok dedı ev sahıbı zammı yaptım 2017yılı bu senı ıcın ev sahıbı 25 tl degıl 50tl zam ısterım vermezsen evden atarım dedı gectıgımız sene kontrat yenılenmedıgı ıcın suresızmı oldu benı evden atarmı kontratı avukatta yaptık ve ben soyle bır maadeyı kabul ederım dıye ımza attım kontratın yenılenmesınde anlasmaya varılamadıgı halde kıracı mecurukıra sozlesmesı bıtımınde bosaltıp kıraya verene teslım etmek zorunda olup tasınmazı ıskale devamı halındekıraya verene cezaı sart olarak her gecen gun ıcın 100 tl odemeyı kabul ve taahhut eder dıye ben bu cezayı odemek zorundamıyım

    Beğen

Bir Cevap Yazın